Πριν Αγοράσεις

Τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητά μας και είναι  απαραίτητες οικιακές συσκευές, για να αντιμετωπίσουμε κυρίως τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσφέρονται δε και σαν λύση θέρμανσης  για το κρύο το χειμώνα, μια που η θέρμανση με το πετρέλαιο είναι αρκετές φορές ακριβότερη.

Η επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού είναι μια σύνθετη διαδικασία  και γίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου μας. Στόχος μας είναι να ενημερωθείς απλά και κατανοητά με τα βασικά χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που υπάρχουν στο χώρο των κλιματιστικών.

Οι πληροφορίες που θα βρεις πιο κάτω δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώση ενός εξειδικευμένου μηχανικού, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει για τη σωστή επιλογή ενός κλιματιστικού.

Επιλογή ισχύος (BTU)

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό είναι η ισχύς του κλιματιστικού. Με τον όρο “ισχύς” εννοούμε την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που μπορεί να απορροφήσει το κλιματιστικό στη λειτουργία ψύξης, ή σε λειτουργία θέρμανσης, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο  τη θερμοκρασία στο χώρο μας. Στην αγορά των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε BTU/h (British Thermal Unit) και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά από όλους του κατασκευαστές.  Ο υπολογισμός για την βέλτιστη ισχύ που πρέπει να έχει το κλιματιστικό σου, είναι σύνθετος και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Ενδεικτικά, κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  1. Ο όγκος του χώρου (μήκος, πλάτος και το ύψος του ταβανιού)
  2. Εάν έχει μόνωση το κτίριο και σε πιο βαθμό (ταράτσα /  παράθυρα / αλουμινένια κουφώματα)
  3. Ο όροφος στον οποίο βρίσκεται ο χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
  4. Ο προσανατολισμός των δωματίων (π.χ. αν τα “βλέπει” ο ήλιος πολλές ώρες)
  5. Η ύπαρξη άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο (π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση κ.λπ.)
  6. Το πλήθος των ανθρώπων που συνήθως βρίσκονται στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού

Επειδή όλα τα κλιματιστικά δεν κάνουν για όλους τους χώρους, σε παραπέμπουμε σε έναν ενδεικτικό υπολογιστή BTU που καταγράφει τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν κάνεις την αγορά σου. - Ο υπολογιστής είναι στα αγγλικά και πρέπει να κάνεις αλλαγή από τετρ. πόδια (square feet) σε τετρ. μέτρα (square meters)

Sμπλήρωσε τα πεδία του και μάθε στο λεπτό τα BTU που καλύπτουν το χώρο σου. Χρησιμοποίησε το αποτέλεσμα ως οδηγό και θυμήσου ότι για να απολαμβάνεις μέγιστη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει η αγορά του κλιματιστικού να είναι στα συγκεκριμένα BTU ή λίγο μεγαλύτερα.

Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU ανά m2 δωματίου
Προσοχή σε μια συνηθισμένη παρανόηση. Αν το κλιματιστικό είναι μικρής ισχύος συγκριτικά με το χώρο, τότε θα είναι ανεπαρκές για τη βέλτιστη ψύξη ή θέρμανσή του, ενώ θα λειτουργεί συνεχώς σε μεγάλη ένταση, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος και την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης. Από την άλλη, αν το κλιματιστικό έχει υπερβολικά μεγάλη ισχύ, τότε θα αναγκαζόμαστε να το ενεργοποιούμε και να το απενεργοποιούμε σε ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα την ενεργοβόρο λειτουργία από πλευράς κατανάλωσης. Συνεπώς, η άποψη ότι το κλιματιστικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο από πλευράς BTU, αποτελεί ανακρίβεια.

Επειδή στη χώρα μας εδώ και χρόνια έχουμε εντονότερη ζέστη για μεγαλύτερα διαστήματα, καλό θα ήταν το κλιματιστικό που θα επιλέξουμε να είναι λίγο πιο ισχυρό για να μην λειτουργεί το μηχάνημα στα όρια του.  Συνήθως οι κατασκευαστές  κινούνται σε χαμηλά επίπεδα των ενδεικτικών ημών και δεν υπολογίζουν  τις πιθανές ιδιαιτερότητες ενός δωματίου ή κάποιας κατοικίας.

Έτσι λοιπόν προκύπτει εμπειρικά από τον παραπάνω κανόνα, είναι ότι η ισχύς μπορεί να αυξηθεί στις πιο κάτω περιπτώσεις:

  1. Εάν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο σε μεγάλη διάρκεια την ημέρα ή είναι ρετιρέ, θα πρέπει να προσθέσεις  περίπου 10% περισσότερα BTU. Δηλαδή, αν  θέλεις να βάλεις κλιματιστικό 10.000 ΒΤU και το δωμάτιο σου το «βλέπει» ο ήλιος κτυπά όλη μέρα, τότε το κλιματιστικό που θα βάλεις θα είναι:  (10.000 * 10%= 1000 ) 11.000 ΒΤU.
  2. Εάν στο χώρο υπάρχει συσκευή που παράγει θερμότητα (πχ. Κουζίνα), υπολογίζουμε αύξηση κατά 4.000 BTU.  Δηλαδή, αν θες ένα κλιματιστικό για την κουζίνα 10.000 BTU τότε κλιματιστικό που θα βάλεις θα είναι:  (10.000 + 4.000 ) 14.000 ΒΤU.
  3. Εάν κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στο χώρο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα, υπολογίζουμε αύξηση κατά 600 BTU ανά άτομο. Δηλαδή, Αν σε ένα δωμάτιο είστε συνήθως 4 άτομα και θες ένα κλιματιστικό για την κουζίνα 10.000 BTU, BTU τότε κλιματιστικό που θα βάλεις θα είναι:  [10.000 + (4x600=2. 400)]  12.400 ΒΤU.

Κλιματιστικό τύπου Inverter vs. κλιματιστικό συμβατικού τύπου

Τα συμβατικά κλιματιστικά (on/off) λειτουργούν σε δύο καταστάσεις την on  (αποδίδει την ονομαστική του ισχύ) και την off (δεν λειτουργεί). Το κλιματιστικό λειτουργεί μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει και σταματάει μέχρι η θερμοκρασία του χώρου να μεταβληθεί 1-2 βαθμούς.

Αντίθετα ένα κλιματιστικό inverter λειτουργεί χωρίς διακοπές, αρχικά με μεγίστη ισχύ μέχρι να αποκτήσει ο χώρος την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια με χαμηλότερη ισχύ.

Πως λειτουργούν τα κλιματιστικά τύπου Inverter;

Τα κλιματιστικά τύπου Inverter , μόλις ξεκινήσουν να λειτουργούν,  δουλεύουν  στη μέγιστη ισχύ μέχρι να φτάσει την θερμοκρασία την οποία έχουμε ρυθμίσει. Ένας εσωτερικός θερμοστάτης «ενημερώνει» την μονάδα όταν «αγγίξει» αυτά τα επίπεδα και τότε ελαττώνονται οι στροφές λειτουργίας. Η εξωτερική μονάδα δεν παύει τη λειτουργία της αλλά αντίθετα τη ρυθμίζει ανάλογα με τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται εξαιτίας του συμπιεστή μεταβλητής απόδοσης που διαθέτουν τα κλιματιστικά inverter, ο οποίος όταν δημιουργηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ρυθμίζει ανάλογα τις στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας. Έτσι η μονάδα λειτουργεί για συνεχόμενο χρόνο και στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο διατηρώντας τη θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου σταθερή χωρίς να δαπανείται παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. 

Τι θα κερδίσεις αν αντικαταστήσεις το παλιό σου κλιματιστικό με ένα μοντέλο Inverter:

Οικονομία έως 50%

Με βάσει στατιστικές μελέτες θα έχεις οικονομία έως 50% στην κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα παλιά κλιματιστικά, αφού η «έξυπνη» λειτουργία του συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης άσκοπης ενέργειας.

Γρήγορη απόδοση

Πιο γρήγορη ζέστη το χειμώνα, πιο γρήγορη ψύξη στο καλοκαίρι. Σου εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με ένα παλιό κλιματιστικό. 

Ελάχιστα επίπεδα θορύβου

Λειτουργώντας σταθερά σε χαμηλές στροφές, ο ενοχλητικός θόρυβος μειώνεται στο ελάχιστο και η καθημερινότητά σου αλλάζει.

Πλήρη κάλυψη

Καλύπτει όλες τις εποχές και όλες τις θερμοκρασίες ακόμα και τις πιο ακραίες (-15°C έως 45°C).

Τέλος "εποχής" για τα κλιματιστικά παλαιού τύπου!

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο επιχειρήματα για να αντικαταστήσεις το παλιό σου κλιματιστικό με ένα μηχάνημα Inverter, αλλά και οι λόγοι που τα συμβατικά κλιματιστικά έχουν πια αποσυρθεί από την αγορά.

Ενεργειακή Ετικέτα

Η νέα ενεργειακή ετικέτα, αφορά όλα τα κλιματιστικά. Είναι υποχρεωτικό να συνοδεύουν όλα τα κλιματιστικά και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση του ρεύματος και την ενεργειακή κατάταξη του κλιματιστικού.

Περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, όπως ενεργειακή κλάση, την ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ρεύματος στην Ψύξη (kW/έτος), την ισχύ θορύβου του κλιματιστικού κ.α.

Ήρθε η ώρα να επιλέξεις κι εσύ με απόλυτη σιγουριά το μοντέλο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσωπικές σου ανάγκες!


Επίπεδα θορύβου dB

Τα επίπεδα θορύβου δείχνουν την ένταση του θορύβου του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Οι κατασκευαστές δίνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά  τα επίπεδα αυτά, αλλά για να καταλάβει ο καταναλωτής κατά πόσο είναι θορυβώδες ένα κλιματιστικό ή όχι θα πρέπει να έχει ένα μέτρο σύγκρισης. Σε γενικές γραμμές, ένα ανεκτό επίπεδο θορύβου για την εσωτερική μονάδα είναι τα 45 dB, ενώ ένα κλιματιστικό χαρακτηρίζεται αθόρυβο αν η στάθμη θορύβου του είναι κάτω από 20 dB. Αντίστοιχα για την εξωτερική μονάδα, τα ανεκτά επίπεδα θορύβου είναι από 55 dB και κάτω.

Οικολογικό ψυκτικό υγρό R32

Η προστασία του περιβάλλοντος οδήγησε στην ανάπτυξη συστημάτων κλιματισμού που βελτιώνουν τα επίπεδα άνεσης ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον.

Στην περίπτωση των οικιακών κλιματιστικών μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το ψυκτικό R410A, ένα μείγμα αερίων που δρα πολύ πιο αρνητικά από το CO2 στην υπερθέρμανση της Γης.

Ωστόσο, η τεχνολογία προχώρησε και πλέον εάν θέλουμε να αγοράσουμε κλιματιστικό φιλικό προς το περιβάλλον, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα κλιματιστικό που χρησιμοποιεί το νέο οικολογικό ψυκτικό υγρό R32

Το R32 είναι ένα ψυκτικό μέσο επόμενης γενιάς με 68% χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το ψυκτικό μέσο R410A.

Το ψυκτικό μέσο R32 πετυχαίνει υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, τόσο σε μερικό φορτίο όσο και σε συνθήκες πλήρους φορτίου. Το R32 δεν είναι μείγμα και επομένως ανακυκλώνεται εύκολα.

Επομένως, αν επιλέξουμε ένα κλιματιστικό με οικολογικό ψυκτικό υγρό R32, ενισχύουμε τις αποδόσεις του κλιματιστικού μας και βοηθάμε δραστικά στην προστασία του πλανήτη, αφού τα συγκεκριμένα μηχανήματα συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου υπερθέρμανσης εγκλωβίζοντας μικρότερα ποσά θερμότητας (GWP= 675).Λειτουργίες & χαρακτηριστικά


Ψύξη και Θέρμανση

Αν και η πλειονότητα των κλιματιστικών στη αγορά έχουν διπλή λειτουργία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες ψύξης όσο και θέρμανσης του χώρου, θα πρέπει να μην τη θεωρήσουμε δεδομένη και να ελέγξουμε την ύπαρξή της στα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού.

Ιονιστής

Ο ιονιστής είναι μία συσκευή όπου ενεργοποιεί τα αρνητικά ιόντα διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ατμόσφαιρα του χώρου καθαρή. Ο φρέσκος και καθαρός αέρας που συναντάμε σε βουνά και δάση, προσφέρει πάντα μία αίσθηση ευεξίας και αναζωογονητικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αέρας περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό αρνητικών ιόντων. Ένα κλιματιστικό με ιονιστή διαθέτει μία συσκευή εμφανή στην εσωτερική μονάδα, η οποία παράγει αρνητικά ιόντα, και δημιουργεί ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον. Παρέχει αντιβακτηριδιακή δράση, δρα κατά της ρύπανσης και των δυσάρεστων οσμών.
Λειτουργία αφύγρανσης (Dry)

Μια δυνατότητα που ελάχιστοι γνωρίζουν και συνήθως αγνοούμε, είναι ότι ένα κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την αφύγρανση ενός χώρου.

Τα κλιματιστικά που διαθέτουν αφύγρανση μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από τον εσωτερικό αέρα και τον κάνουν πιο φρέσκο.

Με την αφύγρανση το κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειμώνα και καλοκαίρι για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων υγρασίας στο χώρο σου, εξασφαλίζοντας σου ευχάριστη και άνετη διαβίωση, αλλά και φροντίζοντας για την υγεία σου. Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας ευνοούν τη δημιουργία μούχλας και μπορεί να επιδεινώσουν δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδες, πονοκεφάλους, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις.

WiFi

Φαντάσου να μπορείς να ανοίγεις το κλιματιστικό σου από το δρόμο και να ρυθμίζεις την ιδανική θερμοκρασία.

Αρκετά μοντέλα στην αγορά διαθέτουν πλέον δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης μέσω WiFi με το κινητό σου τηλέφωνο ή το tablet. Επίσης μπορεί να έχεις την δυνατότητα μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών να έχεις  πρόσβαση σε πληροφορίες για τη λειτουργία του κλιματιστικού και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.