Η τηλεόραση είναι το κέντρο της ψυχαγωγίας σου στο σπίτι, για να απολαύσεις ταινίες, σειρές, την αγαπημένης σου ομάδα, να παίξεις το αγαπημένο σου videogame ή ακόμα και να σερφάρεις στο Internet.

Όσο περνούν τα χρόνια οι επιδόσεις των τηλεοράσεων αλλάζουν από “γενιά” σε “γενιά”, με νέες που κάνουν τις τηλεοράσεις ακόμη πιο “έξυπνες”.

Δες μερικά βασικά χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την τηλεόραση των ονείρων σου!


Μέγεθος Οθόνης

Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι διάσταση της τηλεόρασης. Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης μετρημένη σε ίντσες (1" = 2,54 εκ.). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στον υπολογισμό της διαγώνιου δε συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης, παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα.



Η διάσταση είναι υποκειμενική και ανάλογα με τον χώρο που θα τοποθετήσεις τη νέα σου τηλεόραση. Επίλεξε τη μεγαλύτερη οθόνη που ταιριάζει στον χώρο σου υπολογίζοντας ότι τα 2 μέτρα απόσταση είναι ιδανικά για 44"-54". Για τηλεοράσεις 4K, αυτή η απόσταση μειώνεται στο μισό (λόγω της διπλάσιας ανάλυσης σε κάθε άξονα), οπότε για ένα μοντέλο των 50", το ένα μέτρο είναι ιδανικό. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, επίλεξε μοντέλο 55" και άνω.

Πίνακας 1


Πίνακας 2


Ανάλυση τηλεόρασης (4K Ultra HD ή Full HD)

Το δεύτερο  χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι η ανάλυση της εικόνας που υποστηρίζει η τηλεόραση που επιθυμείς. Με τον όρο ανάλυση αναφερόμαστε στον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (pixels) τα οποία συνθέτουν την εικόνα και περιγράφει την ευκρίνεια της εικόνας του τηλεοπτικού σήματος. Η ανάλυση αναπαρίσταται συνήθως από σημειογραφία του τύπου "1280x720".





Στην πράξη, από μεγάλη απόσταση είναι λίγο δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά στην καθαρότητα της προβαλλόμενης εικόνας μεταξύ μιας 4Κ Ultra HD και μιας Full HD οθόνης. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα pixels είναι πολύ μικρά και για αυτό θα πρέπει να κάθεσαι στην κατάλληλη απόσταση ανάλογα με το μέγεθος της τηλεόρασης μας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι η ανάλυση της οθόνης θα πρέπει να συμβαδίζει ή να ξεπερνά την ποιότητα της πηγής. Για παράδειγμα, μια ταινία σε ανάλυση 4K Ultra HD δε θα αποδώσει τα μέγιστα σε μια Full HD τηλεόραση, όπως αντίστοιχα μια παιχνιδοκονσόλα που στέλνει 4K εικόνα σε μία τηλεόραση με μικρότερη ανάλυση κ.ο.κ.


Τεχνολογία οθόνης  (Panel LED, OLED και QLED)

Το τρίτο χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι ο τρόπος επεξεργασίας και η προβολή της εικόνας που υποστηρίζει η τηλεόραση που επιθυμείς.

Μπορείς  να διαλέξουμε μεταξύ 3 τεχνολογιών: "LED", "OLED" και "QLED". Παρότι και οι τρεις τεχνολογίες χρησιμοποιούν ως βάση τους την προβολή μέσω λυχνιών LED, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την προβολή εικόνας είναι διαφορετικός και παράγει διαφορετικά αποτελέσματα, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες.

Οι LED τηλεοράσεις είναι στην ουσία LCD panels που χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό από LED λαμπτήρες και για να ξεχωρίσουν από τις παλαιότερες LCD (που χρησιμοποιούσαν λαμπτήρες CCFL) ονομάστηκαν απλά LED. Παρά το μικρό τους μέγεθος μπορούν να εκπέμψουν ιδιαίτερα δυνατό φως. Βέβαια δεν μπορούν να γίνουν τόσο μικρά ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένα pixels, έτσι το κάθε ένα από αυτά φωτίζει μια ομάδα από μικρά pixels.

Οι OLED τηλεοράσεις  είναι στην ουσία LED panels κατασκευασμένα με οργανικές ενώσεις που ανάβουν όταν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, μπορεί να μην φαίνεται να είναι μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τα LED, αλλά σε αντίθεση με τα LED, τα OLED μπορούν να γίνουν εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα και εξαιρετικά μικρά. Στην πραγματικότητα, τα OLED μπορεί να είναι τόσο μικρά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένα εικονοστοιχεία, εκατομμύρια από τα οποία καταλαμβάνουν την οθόνη της τηλεόρασης σας, φωτίζοντας και κλείνοντας εντελώς ανεξάρτητα. Λόγω αυτής της ευελιξίας, όταν ένα εικονοστοιχείο OLED σβήνει, είναι εντελώς μαύρο.



Με λίγα λόγια: Οι LED LCD οθόνες χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό (backlight) για να φωτίσουν τα pixels τους ενώ οι OLED παράγουν το δικό τους φωτισμό. Η φωτεινότητα μιας OLED οθόνης ρυθμίζεται pixel by pixel κάτι που είναι απλά αδύνατο σε μία LED LCD.

Οι QLED τηλεοράσεις είναι στην ουσία QLED panels αντικαθιστούν τον οπίσθιο φωτισμό με quantum dots.

Τα quantum dots είναι μικροσκοπικές δομές (ας τα πούμε “τελείες” ή “κουκκίδες”), οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό, με πολύ απλά λόγια, να αντανακλούν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος, αναλόγως του μεγέθους και της γεωμετρίας των dots.



Σχεδίαση οθόνης (panel)

Το τέταρτο χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι η σχεδίαση της οθόνης που υποστηρίζει η τηλεόραση που επιθυμείς.

Οι τηλεοράσεις με κυρτό (curved) panel απέχουν λιγότερο από την κόρη του ματιού, συγκριτικά με τις επίπεδες οθόνες, με συνέπεια να μην παραμορφώνεται η εικόνα στις γωνίες. Επίσης, επειδή η εικόνα “αγκαλιάζει” το βλέμμα, δίνουν στο θεατή την αίσθηση ότι “βυθίζεται” περισσότερο σε αυτό που παρακολουθεί.



Άρα η κυρτή τηλεόραση (Curved TV) καλύπτει καλύτερα το οπτικό σου πεδίο και σου δίνει μια αίσθηση βάθους στην εικόνα, ενώ με την επίπεδη τηλεόραση έχεις μεγαλύτερη γωνία θέασης σε περισσότερα από ένα σημεία απέναντι από τη τηλεόραση. Ωστόσο, η επιλογή έχει να κάνει και με την αισθητική.


Ρυθμός ανανέωσης

Το πέμπτο χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι ο  ρυθμός ανανέωσης της εικόνας, δηλαδή  στο πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται ή, αλλιώς, «σαρώνεται» η εικόνα. της τηλεόρασης  που επιθυμείς.

Φυσικά, όσο πιο συχνή η ανανέωση, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα, και κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όπου υπάρχει γρήγορη εναλλαγή εικόνων, όπως για παράδειγμα σε αθλητικά γεγονότα αλλά και ταινίες δράσης.



Τα περισσότερα Hz σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπορεί να δείξει σήματα με περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο, άρα η κίνηση φαίνεται πιο ομαλή και ρεαλιστική και έχουμε καθαρότερη εικόνα.

Πλέον, οι συχνότητες που υπάρχουν ξεπερνούν και τα 1000Hz, χάρη στις τεχνολογίες βελτίωσης των κατασκευαστών και τη χρήση ισχυρών επεξεργαστών. 


Smart TV

Το έκτο πέμπτο χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι ο  ρυθμός ανανέωσης της εικόνας, δηλαδή  στο πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται ή, αλλιώς, «σαρώνεται» η εικόνα. της τηλεόρασης  που επιθυμείς.

Τι μπορείς να κάνεις με μια Smart TV;

  1. Περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (Netflix, Google Play Movies κ.α.)
  2. Video Streaming
  3. Music Streaming
  4. Σερφάρισμα στο Internet
  5. Apps και Games
  6. Να προβάλεις το περιεχόμενο του υπολογιστή σου στην τηλεόραση
  7. Να συνδέσεις την τηλεόραση με ένα σκληρό δίσκο
  8. Να γράψεις  κάτι στην τηλεόραση που θέλεις, για να το δεις κάποια άλλη ώρα ή στιγμή
  9. Να προβάλεις το περιεχόμενο του κινητού σου στην τηλεόραση
  10. Να χρησιμοποιήσεις smartphone ή tablet σαν τηλεχειριστήριο