Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τη διάθεσή σου.


Για να τον απολαύσεις εκτός από το είδος του καφέ που προτιμάς (espresso, γαλλικό, ελληνικό κλπ) μεγάλη σημασία έχουν δύο σημαντικοί παράγοντες.  Η κατάλληλη ποικιλία καφέ και η επιλογή της ιδανικής συσκευής που θα τον ετοιμάσεις.

Μηχανές espresso

Την τελευταία δεκαετία η αύξηση στην κατανάλωση espresso έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι πλέον η κυρίαρχη επιλογή στα καφέ και όχι μόνο.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές οικιακές μηχανές espresso με τις οποίες μπορείς στην άνεση του σπιτιού να απολαύσεις έναν φρέσκο espresso, έναν λαχταριστό cappuccino αλλά και τις κρύες εκδοχές τους. Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα και τύποι, σε διαφορετικές τιμές και χρήσεις. 

Ας δούμε ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του κάθε τύπου. 


Αυτόματες Μηχανές

Με αυτές τις μηχανές η παρασκευή του καφέ είναι πλήρως αυτόματη, δηλαδή με το άγγιγμα ενός κουμπιού, η μηχανή θα «αναλάβει» όλη τη διαδικασία – δηλαδή να αλέσει τον καφέ, να τον πατήσει, να ετοιμάσει το εκχύλισμα, ακόμη και να παρασκευάσει αφρόγαλα. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Πίεση: Οι περισσότερες οικιακές μηχανές espresso διαθέτουν 15-19 bar

Ακροφύσιο Ατμού: Το ακροφύσιο ατμού παράγει ατμό για την παρασκευή αφρογάλακτος για cappuccino και latte

Ρυθμίσεις Αλέσματος: Ο βαθμός άλεσης επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα και εξαρτάται από την ποικιλία καφέ που έχεις αγοράσει

Αποσπώμενο Δοχείο Νερού: Ευκολία στο γέμισμα και το καθαρισμό του δοχείου

Αποσπώμενο Δοχείο Γάλακτος: Ευκολία για την παρασκευή του γάλακτος ή ακόμα και στο να έχεις ζεστό νερό. Ευκολία στο γέμισμα και το καθαρισμό του δοχείου

Μεταλλική Πλάκα Προθέρμανσης Φλιτζανιών: O espresso πρέπει να σερβίρεται σε φλιτζάνι ποιότητας, που προθερμαίνεται στους 35-40 °C

Λειτουργία αυτόματου καθαρισμού: O αυτόματος καθαρισμός απομακρύνει τα υπολείμματα του καφέ και τα άλατα, η συσσώρευση των οποίων αλλοιώνει τη γεύση των ροφημάτων, αλλά και είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη



Χειροκίνητες Μηχανές

Με αυτές τις μηχανές η παρασκευή του καφέ γίνεται με την χρήση ενός εμβόλου το οποίο ωθείται χειροκίνητα μέσω ενός μοχλού/λαβής για τη δημιουργία της απαραίτητης πίεσης. Σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας. Μπορείς δηλαδή να καθορίσεις την πίεση, την έναρξη και την παύση της εκχύλισης, καθώς και την ποσότητα του αλεσμένου καφέ που θα βάλεις.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Πίεση: Οι περισσότερες χειροκίνητες μηχανές espresso διαθέτουν 15-19 bar

Ακροφύσιο Ατμού: Το ακροφύσιο ατμού παράγει ατμό για την παρασκευή αφρογάλακτος για cappuccino και latte. Σε αυτές τις μηχανές ρυθμίζεις εσύ την υφή της παρασκευής του αφρογάλακτος

Αποσπώμενο Δοχείο Νερού: Ευκολία στο γέμισμα και το καθαρισμό του δοχείου

Μεταλλική Πλάκα Προθέρμανσης Φλιτζανιών: O espresso πρέπει να σερβίρεται σε φλιτζάνι ποιότητας, που προθερμαίνεται στους 35-40 °C


Μηχανές με σύστημα κάψουλας

Με αυτές τις μηχανές η παρασκευή του καφέ είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού με το σύστημα κάψουλας έχεις σταθερή ποιότητα καφέ σε ελάχιστο χρόνο. Επίσης, το σύστημα κάψουλας «λύνει τα χέρια» στο καθάρισμα, συγκριτικά με τις ημιαυτόματες και αυτόματες μηχανές.
Χωρίζονται δε σε μηχανές espresso και σε μηχανές πολλαπλών ροφημάτων.
 
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των μηχανών espresso με κάψουλα:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Πίεση: Οι περισσότερες μηχανές ξεκινούν από τα 15 bar

Δοχείο Νερού: Όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο, τόσος λιγότερος θα είναι και ο κόπος σου από το συνεχές γέμισμα

Σύστημα Κάψουλας: Ανάλογα με το σύστημα κάψουλας που θα επιλέξεις, σου παρέχονται κάψουλες με διάφορες γεύσεις του καφέ espresso, με διάφορες μορφές espresso (Lungo κλπ.), ακόμα και διάφορα ροφήματα (σοκολάτα, καραμέλλα κ.α.) 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους των μηχανών πολλαπλών ροφημάτων:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Δοχείο Νερού: Όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο, τόσος λιγότερος θα είναι και ο κόπος σου από το συνεχές γέμισμα

Σύστημα Κάψουλας: Ανάλογα με το σύστημα κάψουλας που θα επιλέξεις, σου παρέχονται κάψουλες με διάφορες ποικιλίες ροφημάτων (καφέ espresso, καφέ φίλτρου, σοκολάτα κ.α.) 


Καφετιέρες φίλτρου

Οι μηχανές φίλτρου έχουν απλή κατασκευή. Αποτελούνται από το δοχείο που ζεσταίνεται το νερό, το φίλτρο και την κανάτα η οποία υποδέχεται τον καφέ. Είναι πολύ εύκολες στη χρήση τους,
 
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Χωρητικότητα: Ανάλογα με το πόσα φλιτζάνια καφέ πίνεις εσύ και η παρέα σου, διάλεξε την μηχανή που σου ταιριάζει

Κανάτα: Υπάρχουν μηχανές φίλτρου διαθέτουν γυάλινη κανάτα και άλλες με πλαστική ή ανοξείδωτη ισοθερμική κανάτα. Το όφελος με την ανοξείδωτη κανάτα είναι ότι διατηρεί ζεστό τον καφέ, καθώς και το άρωμά του και τη γεύση του

Φίλτρο: Μόνιμο ή αποσπώμενο

Πλάκα Θέρμανσης: Η πλάκα θέρμανσης προθερμαίνει την κανάτα και κρατά τον έτοιμο καφέ ζεστό για 30-40 λεπτά χωρίς να τον υπερθερμαίνει.



Ελληνικός καφές

Στη χώρα μας, ο ελληνικός καφές κατέχει ξεχωριστή θέση και για τους πολλούς από εμάς είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Μηχανή ελληνικού καφέ

Η μηχανή ελληνικού καφέ αναβιώνει την παραδοσιακή απόλαυση του ελληνικού καφέ, επιτυγχάνοντας την ιδανική γεύση και σερβίροντάς τον απευθείας στο φλιτζάνι. Η μηχανή ελληνικού καφέ διαμοιράζει ομοιόμορφα το καϊμάκι του καφέ σε όλα τα φλιτζάνια. Το αργό ψήσιμο στη συσκευή χαρίζει στο ρόφημα τη γεύση του ελληνικού καφέ που έχει ψηθεί στη χόβολη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ισχύς: Όσα περισσότερα Watt διαθέτει μία μηχανή, τόσο πιο γρήγορα προθερμαίνεται το νερό

Χωρητικότητα: Όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο, τόσος λιγότερος θα είναι και ο κόπος σου από το συνεχές γέμισμα

Καθαρισμός: Λειτουργία αυτοκαθαριασμού.



Ηλεκτρικά μπρίκια

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ελληνικού καφέ θέλει μπρίκι και σιγανή φωτιά ή χόβολη με άμμο. Ορισμένοι λάτρεις του ελληνικού καφέ χρησιμοποιούν το κλασικό γκαζάκι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν στην κουζίνα τους μια συσκευή χόβολης, για να ψήνουν τον ελληνικό καφέ με τον παραδοσιακό τρόπο. Φυσικά, υπάρχουν και τα ηλεκτρικά μπρίκια που εκτός ότι διευκολύνουν την όλη διαδικασία είναι και ασφαλέστερα σε σχέση με τα κλασικά γκαζάκια.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Ισχύς: Από 450~1000 Watt. Όσο περισσότερα Watt έχει ένα μπρίκι τόσο γρηγορότερα θερμαίνεται το νερό

Χωρητικότητα: Από 2 μέχρι 4 φλιτζάνια

Αυτόματη Διακοπή Λειτουργίας: Πολλά ηλεκτρικά μπρίκια έρχονται με αισθητήρα αποτροπής υπερβρασμού και υπερχείλισης διακόπτοντας έτσι τη λειτουργία τους